Informatie over voedingssupplementen

Een homeopathische behandeling kan in sommige situaties ondersteund worden door het gebruik van voedingssupplementen. Soms zelfs is het de enige noodzakelijke therapie. Dit is bijv. het geval bij het opheffen van voedingstekorten door verkeerde voeding. Over voedingssupplementen wordt er veel zin en onzin verteld.

Wat zijn voedingssupplementen
Voedingssupplementen zijn preparaten, die bestaan uit stoffen die in het lichaam voorkomen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten, vetten. Verder worden ook de kruidenpreparaten vaak als voedingssupplement beschouwd.

Kwaliteit
Voedingssupplementen vallen onder de warenwet en worden dus niet beschouwd als geneesmiddel.

Dat betekent dat:

  1. De eisen die aan de kwaliteit en inhoud van dit soort middelen worden gesteld aanzienlijk lager zijn dan die aan geneesmiddelen:
    • Er mag een verschil zijn van 15% tussen de inhoud van het voedingssupplement en dat wat vermeld wordt op de verpakking
    • de zuiverheid kan veel minder zijn dan bij geneesmiddelen
  2. ziektekostenverzekeraars vergoeden vrijwel nooit voedingssupplementen.

Een aantal firma's stelt zichzelf hogere eisen t.a.v. de kwaliteit en controle. Daardoor zijn deze middelen soms duurder dan wanneer u ze zelf in de winkel koopt. Door mij worden m.n. kwalitatief goede firma's voorgeschreven. Dat wil zeggen firma's die garanderen dat de inhoud klopt met het etiket, die geen ongezonde hulpstoffen gebruiken en die geen of zo min mogelijk allergenen gebruiken. Ik houd hierbij zoveel mogelijk rekening met de prijs-kwaliteit verhouding.

Bestellen van voedingssupplementen
Bestellen van voedingsmiddelen kan via

  1. Apotheek
  2. De Roode Roos (non-profit groothandel van diverse patiëntenorganisaties).
  3. De drogist
  4. sommige firma’s van voedingssupplementen.

Indien u ze vergoed krijgt van uw ziektekostenverzekeraar, moet u mijn voorschriften bij de apotheek bestellen. Dan heeft u ook een recept van mij nodig. Krijgt u ze niet vergoed, dan kunt u ze bij de Roode roos bestellen. Deze levert 15- 25% goedkoper dan de adviesprijs. Indien u nog nooit iets bij de Roode roos besteld heeft, dan kunt u alleen ingeschreven worden via een recept van mij. Deze wordt dan naar hen gemaild. Indien u eenmaal bent ingeschreven, dan kunt u zelf bij bestellen via tel. 0800-766337667 of via www.derooderoos.com.  Soms kunt u de betreffende middelen via het internet of via de leverancier met kortingscode nog goedkoper krijgen dan bij de Roode Roos.

Controleer hoe u het middel moet gebruiken!
Indien u bestellingen binnen krijgt via apotheek of Roode roos, controleer altijd of deze overeenkomen met de door mij voorgeschreven producten.  Een groothandel vermeld nooit hoe u het betreffende middel moet gebruiken. Het voorschrift op het potje of flesje komt lang niet altijd overeen met mijn voorschrift. Indien u het gebruik hiervan niet meer weet, neem dan contact met me op.

Langdurig gebruik en interacties
Bestel niet bij zonder overleg. De meeste producten worden voorgeschreven voor tijdelijk gebruik. Voedingssupplementen bevatten vaak bovennormale doseringen van in principe normale stofwisselingsproducten. Ook hiervan kunt u te veel krijgen! Tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen kunnen interacties onderstaan, die de werkzaamheid van het geneesmiddel versterken dan wel juist verminderen. In beide gevallen kan ondeskundigheid tot ongewenste situaties leiden. Vermeld daarom altijd alle wijzingen in uw medicatie.

In sommige gevallen is het wel belangrijk om langdurig te gebruiken. De wetenschappelijke informatie over voedingssupplementen vermeerdert echter razendsnel. Laat daarom ook bij de afwezigheid van klachten tenminste 1 x per 2 jaar uw gebruik controleren.